Raviradantie 36 | 69600 Kaustinen

Tim Jerry Teerijärveltä

Tulevia tapahtumia

Teerijärven kansikuvapoika Tim Jerry on koko kylän julkkis

Kaustisen Nikulan kesäkauden huipputapahtuma on käsillä tulevana viikonloppuna. Kaksipäiväisten ravikarnevaalien startti tapahtuu perjantai-iltana, jolloin ratkaistaan muun muassa Pikkupelimannin sekä Isla-ajon parhaat. Lauantain 75-kierros Festivaali-ajolla höystettynä luo raviviikolle kruunun.

”Hevoseton aika oli henkisesti elämäni köyhintä aikaa”

Yksi lauantain osallistujista on Teerijärven oma poika Tim Jerry. Viisivuotias ruuna on juossut urallaan 26 starttia sijoittuen kolmen parhaan joukkoon peräti 22 kertaa! Hevosen valmentaja, osaomistaja ja -kasvattaja Kaj Timgren on puolestaan melkoinen konkari lajin parissa. – Jo isällä oli hevosia ja meillä on ollut niitä kotona oikeastaan aina, Timgren taustoittaa. – Voisi sanoa, että olen ollut hevosten kanssa tekemisissä koko elämäni ja niitä tulee olemaan loppuun asti. Aikanaan oli puolen vuoden jakso, jolloin ei ollut hevosta kotipihassa. Se oli henkisesti elämäni köyhintä aikaa.

                      Kasvatustyöllä tuloksiin

Timgrenin perhe on tullut tunnetuksi Tim-etuliitteisten hevosten kasvattajina. Lyhenne tulee luonnollisesti sukunimen alkukirjaimista. – Isäni Harry kasvatti useita hevosia ja aloin sitten itsekin jatkamaan kasvatustyötä, Kaj Timgren taustoittaa. – Tim Jerryn toinen kasvattaja on Jussi Korkia-Aho, jonka kanssa olemme tunteneet yli 20 vuotta. Jussi löysi Jerryn emän Birdie Nandin netistä ja soitti minulle, että lähdenkö kimppaan. Siinä ei tarvinnut kahta sekuntia kauempaa miettiä. Treenattiin tammaa sitten Jussin kanssa vuorotellen ja se oli ihan huippulahjakas varsa. Valitettavasti se loukkasi itsensä nuorena ja kilpaura päättyi lyhyeen.

Jussi Korkia-Aho jakaa Timgrenin näkemyksen asiasta. – Se meni siihen aikaan heti uransa ensimmäiseen starttiin 19-tuloksen ja vieläpä kaksivuotiaana, Maaseudun Tulevaisuudessa myyntipäällikkönä työskentelevä Korkia-Aho aloittaa. – Ikävästi tuli sitten se loukkaantuminen ja tämän jälkeen tamma vuokrattiin Lahden Timolle ja Latomaan Tanjalle varsottamista varten. Päätimme Kaitsun kanssa teettää varsan myös itsellemme ja aloin tutkimaan erilaisia isäorivaihtoehtoja. Birdie Nandista oli tullut aika isoja varsoja, joten bongasin Holiday Creditin, jonka jälkeläiset olivat vähän pienempiä. Näin syntyi Tim Jerry.

Jerryn tarina alkaa

Kaksikko Timgren- Korkia-Aho ovat vuosien saatossa olleet liikuttavan yksimielisiä hevosiin liittyvissä asioissa. Täten varsan nimeäminenkin sujui muitta mutkitta. – Minulla oli samanikäinen oma kasvatti Julius Ares. Soitin sitten Kaitsulle ja esitin, että voisiko tämä olla Jerry. Sopisi sitten hyvin, kun olisi Julius ja Jerry, Korkia-Aho muistelee. – Kaj tuumasi, että hänelle se sopii oikein hyvin, mutta voisiko etuliitteeksi laittaa heidän perheen Tim-etuliitteen. Makustelin nimeä ja tuumasin, että Tim Jerryhän sopii loistavasti Pylkkäsen Antin suuhun, kun hän hehkuttaa loppusuoralla.

Kaj Timgren alkoi rakentaa silmäteräänsä vuosien tuomalla kokemuksella ja maltilla. Lahjakkuutensa ruuna näytti jo kaksivuotiaana mutta mitään takeita tulevaisuuden menestyjästä ei tietenkään ollut etukäteen olemassa. – Kerran kaksivuotiaana se pelästyi jotain ja meni kiitolaukalla sellaista kyytiä, että ajattelin tästä vielä hyvän tulevan, jos joskus ottaa ravilla moisia pätkiä, Timgren naurahtaa. – Emänsä oli kyllä vielä astetta lahjakkaamman tuntuinen, mutta hyvät oli Jerrynkin ohjat. Ostin Jussilta puolikkaan itselleni, kun Jerry oli 1,5-vuotias. Toinen omistaja Mats Vidjeskog tuli kuvioihin nelivuotiskauden alussa. Voisi sanoa, että ostin puolikkaan Jussilta isolla rahalla ja myin Matsille liian halvalla, Timgren hörähtää.

                      Menestyshevosesta koko kylän julkkikseksi

Tuosta päivästä alkaen tiimi on ollut kasassa. Ainoastaan ensimmäisellä ravireissulla Mats Vidjeskog ei ollut mukana. – Lähdettiin Kajaanin raveihin ja Jerry kävi siellä todella kuumana. Tuntui, että se hajottaa kaikki paikat ja meinasi päästä minulta irtikin. Minulla oli emäntä kaverina reissussa ja hän totesi, että voi olla viimeinen kerta, kun hän lähtee mukaan. Siitä eteenpäin Mats on kulkenut matkassa mukana, Timgren tarinoi.

Kaiken kaikkiaan Timgren pitää Tim Jerryä erittäin miellyttävänä yksilönä. – Se on käsittämättömän kiva ruuna. Minulla on kotona oma harjoitusrata, jossa ajan paljon intervalleja. Kun sanon tälle ruotsiksi ”nyt riittää”, niin se hiljentää automaattisesti, Timgren ihastelee. – On tässä vuosien saatossa ollut monia mukavia menijöitä, mutta tämä on kyllä oikein erityisen kiva.

Tim Jerry ponnahti koko Suomen tietoisuuteen viimeistään viime vuoden lokakuussa. Elettiin syksyn pimeää aikaa ja Kaustisen raveissa ajettiin erikoislaatuinen kilpailu. – Muistaakseni se oli rajattu enintään 50 starttia ajaneille kuskeille. Matsin kanssa mietittiin, että keksittäisiinkö joku, joka voisi tällä ajaa siinä kilpaa. Tultiin molemmat siihen tulokseen, että soitetaan Hyvösen Laurille, Timgren valottaa. – Latehan innostui asiasta välittömästi ja omanlaisensa mediatempaus oli valmis alkamaan. Ajattelin, että kotirata pääsee samalla vähän framille ja olihan ruuna kiva antaa sellaiselle kuskille, jonka koko ravi-Suomi tuntee ja josta kaikki tykkäävät. Ja vielä kun sieltä napsahti voitto, niin olihan se kaikin puolin täydellinen hetki.

Vähintään yhtä suuri mediamylläkkä ponnahti esiin viime kuussa, kun Jerry kävi Ruotsin puolella Bodenissa juoksemassa arvokkaan kakkossijan sekä uuden ennätyksensä 13,1a. – Meillä ilmestyvässä ruotsinkielisessä paikallislehdessä ei ole aikoihin ollut mitään juttua raveihin liittyen. Nyt kun Jerryn Bodenin reissusta ilmestyi artikkeli, niin koko kylä heräsi tähän touhuun. Siitä nousi kova buumi, Timgren hämmästelee. – Meillä täällä Teerijärvellä on noin 2500 asukasta ja jotenkin tuntuu, että tästä on tullut ihan koko kylän hevonen. Siksi olisi todella mukavaa, että ruuna pärjäisi nyt tulevana lauantaina. Veikkaan, että aika moni on tulossa sen suoritusta katsomaan. Vaikka matkana on ensimmäistä kertaa 3100 metriä, niin uskon Jerryn suorittavan sen kunnialla. Kolmen sakkiin on odotukset.

                      Ravit- parasta paikan päällä!

Kaj Timgrenillä riittää puuhaa. Tim Jerry lisäksi tallissa majailee kaksivuotias Zola Bokon jälkeläinen Tim Sylvia sekä vuotikas Tim Agent. Samanikäinen on myös Starwoods Jade, joka on Korkia-Ahon sekä Timgrenin yhteinen varsa. – Mielenkiintoinen on myös yksi Cantab Hallilainen siitostamma. Sain juuri tiedon, että se on kantavana Calgary Gamesista, Timgren myhäilee.

Mies on ollut mukana myös Kaustisen seudun ravipolitiikassa, mutta hevosmiehestä ei tullut tuon pestin myötä poliitikkoa. – Olin minä johtokunnassa mukana mutta koen olevani kuitenkin enemmän hevosmies. Ainakin tykkään tästä hevoshommasta paljon enemmän. Ei minusta poliitikkoa kyllä tule.

Kaustisen Nikulan vuoden suurin viikonvaihde lähestyy. Millaiset terveiset ja vinkit Kaj Timgren lähettää mahdollisille ravien ensikertalaisille? Miksi kannattaa saapua Nikulan festivaaliraveihin? – Varsinkin näihin raveihin tulee ihmisiä pitkänkin matkan takaa ja näissä näkee tosi paljon tuttuja, joita ei ole tavannut aikoihin. Ravit ovat tasokkaat ja hevonenhan on jo itsessään näkemisen arvoinen, jalo eläin. Juuri tähän aikaan vuodesta kaikkien karva kiiltää upeasti ja hevonen näyttää kaikin puolin parhaita puoliaan, Timgren tunnelmoi.